divendres, 11 d’abril del 2008

La Flama de la... Germanor?

Avui, la Torxa Olímpica ha desfilat per Buenos Aires. Han desplegat 5.700 (5.700!!) efectius de seguretat de tots els cossos policials per custodiar-la. Ahir, el diari de referència argentí, el Clarín, publicava que per un derbi Boca-Rivers, considerat partit d’alt risc, es despleguen 1200 policies per garantir la seguretat de la gent i que per custodiar “un cilindrito de setenta centímetros” (sic.) en treuen 5.700 al carrer. El Puerto Madero, lloc des d’on ha sortit la torxa, avui feia honor al segon significat que pot tenir el seu nom: cada 3 metres hi havia un policia.

I per si això fos poc, un grup d’una quarantena de policies corria encerclant l’esportista que duia la flama...

La torxa olímpica ha estat històricament símbol de la pau i de la germanor esportiva entre Nacions (Nacions?) bé, deixem-ho amb “estats”. A l’antiguitat es feien treves si hi havia alguna guerra en curs durant els Jocs. Ara ja s’ha perdut aquesta noble pràctica... Avui 5.700 policies armats, molt nerviosos, s’han desplegat per “protegir” aquest símbol de la pau. “Cubre allá! CUBRE ALLÁ!!" era el lema que se sentia al pas de la torxa, pronunciat pels uniformats amb pistola.

Però les úniques persones que mostraven interès per acostar-se a la torxa eren enfervorits argentins amb càmera de fotos a la ma que volien immortalitzar aquest moment històric: per primera vegada la Torxa Olímpica passava per Buenos Aires.

Les associacions pro-tíbet havien anunciat aquesta setmana que no tenien cap intenció de boicotejar el pas de la flama i que únicament aprofitarien l’aparador que representa el pas de la torxa per manifestar de manera pacífica.

La torxa s’acosta cap al centre, a la Casa Rosada i Plaza de Mayo, i es veu que es fa necessari incrementar la presència policial. S’incorporen a la corrua la policia federal amb quads.

I l’encerten, per què a la Plaza de Mayo és on apareixen els primers individus pro-tibetans perillosíssims. Aquí en tenim un exemple...

Aquests si que van armats de veritat, no com els policies! Són tant agressius que tenen la indecència de mostrar cartells a favor dels Drets Humans, banderes tibetanes i fins un llibre del Dalai Lama! Sens dubte, armes de destrucció (conscienciació) massiva.

La torxa segueix el seu recorregut i arriba a la mítica Plaza del Obelisco. Més argentins pro-Tíbet segueixen amenaçant amb les seves potents armes: els cartells i la veu.

I la torxa passa sense més. Però un grup de xinesos uniformats amb la samarreta dels Jocs Olímpics es queda a la plaça. Parlen entre ells i es dirigeixen cap al grup “rebel”. Sense pensar-s’ho dos cops, els xinesos es posen a llençar insults i a estripa’ls-hi els cartells.

Així eren els cartells:

Així han quedat després de que un xino hi passés pel costat:

Així, sense immutar-se. Sense formar part de cap cos de seguretat (això que n’hi havia 5.700!) sinó de la comitiva que acompanya la torxa... Sense el més mínim indici de vermellor a la cara. Estant de visita a un país forani, acompanyant un símbol de la Pau...

S’acosten, els estripen els cartells i fan el posat de víctimes si algú es resisteix a les seves intencions.

El lema de Free Tíbet ha canviat per: ESTO NO ES CHINA! NO NOS PODEIS REPRIMIR EN ARGENTINA!

I la cosa no ha passat d’aquí. Els perillosíssims elements pro-Tíbet, que amb els cartells estripats tenien les mans lliures per esclafa’ls-hi a la cara dels xinos, no les han fet servir: NO QUEREMOS SER COMO VOSOTROS!, NOSOTROS NO SOMOS VIOLENTOS!

I el símbol de la Pau i la Germanor ha seguit el seu camí, custodiada per 5.700 policies armats i amb un seguici de xinesos cofois que coarten la llibertat d’expressió a argentins al seu propi país.

3 comentaris:

Litus! ha dit...

Ei nanu, molt bona la crònica! llàstima que sigui un fet generalitzat a totes les ciutats per on passa la flama i la reacció dels xinesos i de tota la seva comitiva sigui tallada pel mateix patró... repressió, violència i intolerància! Xina, no és un país qualsevol, i això ho saben molt bé tant des d'Europa com des dels Estats Units... aquests Jocs Olímpics són molt més que uns simples Jocs... és la obertura del Xina al món, la incorporació als països que controlen la riquesa, i a més ho esta fent amb pas ferm. Impossen la seva manera d'organització estatal com a vàlida (els drets humans a xina encaa són una utopia) i posen a favor de la seva expansió imperial a gran part dels països (dits) d'occident! Crec que darrera de la torxa olímpica hi ha molta tela per analitzar! Espero veure'ns per la Plaza de Mayo.. de moment, gaudeix i segueix fent-nos de periodista particular a Sudamerica!

Litus!

PERE ha dit...

Buf! Ignasi, quina crònica que ens has enviat de primera ma!. Sense manipulacions, sense passar pel sedàs, periodisme pur. M'ha agradat molt. Esperem que continuis explicant-nos coses d'aquest país per molts desconegut, per tu, ara casa teva.
Salutacions "porteño"

Copivolta ha dit...

Eh bien...

Cordialement,
Olivier.