dimecres, 19 de novembre del 2008

La COPE i l'Estaca

La COPE utilitza l'Estaca de Lluís Llach per fer propaganda pròpia en contra del CAC perquè no els han renovat les llicències de Girona i Lleida.

És que de ser torracollons en saben una bona estona, això ja ho sabem...
Per cert, com és que tallen la cançó justament quan va a dir "ben corcada deu ser ja"? Potser és una referència massa directa a que l'Estaca és una fusta vella com la vella Espanya que segueixen defensant les rates de la COPE? Mmmm... Què malpensat que sóc...
Al respecte, Lluís Llach ha emès un comunicat dient que no autoritza a la COPE fer aquest ús de la seva cançó:

:: Comunicat de Lluís Llach
>>>> 17 de novembre 2008
Assabentat que aquests dies la Cadena Cope està emetent per antena unes falques contra el CAC on apareix L’estaca de música de fons, expresso el meu desacord amb la seva utilització. Considero que la simbologia i significat d’aquesta cançó no s’ajusta ni de bon tros amb la ideologia i tarannà que caracteritza al citat mitjà de comunicació, que contínuament s’aixopluga sota la llibertat d’expressió per escarnir les llibertats i valors individuals i col•lectius de molts ciutadans. Per aquest motiu com autor de la cançó NO AUTORITZO el seu ús per part de la CADENA COPE.
A més, el mànager oficial, Andréas Claus, ha afirmat que posaran el tema en mans d'advocats per aconseguir que es retiri la cançó d'aquesta propaganda.
Legalment ho té tot de cara per aconseguir-ho. La Llei espanyola de Propietat Intelectual 1/96, en el seu article 14, diu que:
Corresponden al autor los siguientes derechos irrenunciables e inalienables:
1. Decidir si su obra ha de ser divulgada y en qué forma.
2. Determinar si tal divulgación ha de hacerse con su nombre, bajo seudónimo o signo, o anónimamente.
3. Exigir el reconocimiento de su condición de autor de la obra.
4. Exigir el respeto a la integridad de la obra e impedir cualquier deformación, modificación, alteración o atentado contra ella que suponga perjuicio a sus legítimos intereses o menoscabo a su reputación.
Amb el què recullen els punts 1 i 4 està tot dit. Però no sé per què, tinc la sensació de que a en Lluís Llach li espera un llarg procés judicial per aconseguir poder exercir aquest dret...
On és aquí l'SGAE? Farà alguna cosa en aquest cas en que defensar els drets de l'autor no els reporta cap benefici a ells? Es demostrarà que a l'SGAE només li interessen aquells punts de la Llei que els hi permeten aplicar cànons injustos i cobrar altes comissions en concepte de drets d'autor?
Per ara, l'SGAE no s'ha pronunciat al respecte, i m'agradaria equivocar-me, però em sembla que no farà. Sinó l'Adréas Claus no hauria d'estar buscant advocats pròpis per fer complir aquest dret de Lluís Llach.
Quan es tracta de cobrar, l'SGAE compta amb els seus propis carronyers que els hi fan la feina. Quan es tracta de defensar els drets de les grans multinacionals en contra dels "top manta", fins i tot compten amb la policia pública per fer-ho... Posaran aquestes eines al servei de l'article 14 del que no en poden xuclar ni un cèntim?
Per cert, quan un pobre venedor del "top-manta", que en prou feines guanya per sobreviure, l'enxampen vulnerant la Llei de Propietat Intelectual el detenen, li posen una multa i està obligat a pagar una indemnització. Què li passarà a la COPE per vulnerar l'article 14 de la mateixa llei?
Que tinguis sort, Lluís Llach!